Mi a helyi keresőoptimalizálás (Local SEO)?

helyi keresooptimalizalas local seo

Napjainkban az emberek többsége a Google-ben keres rá egy-egy szolgáltatásra, ezért is fontos, hogy a vállalkozásod lokálisan is megjelenjen.

A helyi SEO az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy bővüljön az érdeklődői köröd és több bevételt szerezz a vállalkozásod számára.

Ha mégtöbbet szeretnél megtudni a SEO-ról, akkor tarts velem.

Mi az a helyi keresőoptimalizálás avagy Local SEO?

Ez a kifejezés az angoból ered, magyarul helyi keresőoptimalizálást jelent. Mindkét változat elterjedt, de ha valaki Local SEO-ról beszél, akkor sem lesz idegen számodra.

Első sorban olyan cégek számára ideális, amelyek egy konkrét terület, vagy környék lakóit szeretnék megcélozni. Ha te is ezen gondolkodsz, akkor már közel vagy a célhoz.

Mi a különbség az általános és a helyi keresőoptimalizálás között?

Tudnod kell, hogy az általános SEO optimalizálás és a helyi SEO két külön fogalmat takar. A helyi SEO esetében a cél nem csak az, hogy megjelenj a sima keresőtalálatok között, mint az általános SEO-nál, hanem az is nagyon fontos, hogy bejuss az úgynevezett „helyi csomagba”, amelyet a Google a helyi keresésekre megjelenít térképpel ellátva.

Mit takar a „helyi csomag”?

 Tehát, amikor egy helyi szolgáltatásra keresel rá, az kétféleképpen jelenik meg neked.

Első részben egy Google Térkép részlet jelenik meg, utána pedig 3 szolgáltató, pontos információkkal ellátva, azaz címmel, nyitvatartassál, stb. Ha ügyes vagy a te céged is bekerülhet  a helyi csomagba!

Amikor azt veszed észre, hogy egy szolgáltatás nem csak a helyi csomagban jelenik meg, hanem az organikus listán is, akkor biztos lehetsz benne, hogy nagyon jól felépített keresőoptimalizálással rendelkezik az illető cég. Lehetnél te is ez a cég!

Biztos vagyok benne, hogy megfogalmazódott benned az a kérdés, hogy: Szükségem van nekem a helyi SEO-ra vállalkozóként?

A válaszom egyértelműen igen!

Alább olvashatod, hogy miért előnyös ez számodra.

Milyen előnyökkel jár a helyi SEO?

 • előnye a helyi keresőoptimalzálásnak, hogy a Google 20 rangsorolási faktor alapján rangsorol, míg az általános keresőoptimalizálás 200 faktor közül;
 • egy hatékony mód, hogy növeld a vállalkozásod bevételeit;
 • több ügyfelet érhetsz el;
 • az okostelefonjukról helyi keresést indító emberek 76%-a 24 órán belül ellátogat egy fizikai helyre és e keresések 28%-a vásárlással végződik;
 • az okostelefon-felhasználók 60%-a lépett már kapcsolatba egy vállalkozással a keresési eredmények alapján (pl. “kattints a híváshoz” lehetőség).

7 fontos tényező hogy hatékony legyen a helyi keresőoptimalizálás

Milyen fontos lépéseket kell tenned, annak érdekében, hogy hatékony legyen a local SEO-d? Felsorolok hét fontos tényezőt, amelyek betartásával garantáltan sikert érhetsz el.

 • helyi kulcsszókutatás: kifejezések keresése azok alapján, amit a kliensek használnak egy termék megkeresésénél;
 • a weboldal helyi kulcsszavakra optimalizálva: a helyi kulcsszavakat hozzá kell adnod a weboldal címeihez, tartalmához, URL-jeihez;
 • helyi listák és profilok létrehozása: segít, hogy könnyen megtaláljanak a helyi keresési eredmények között, javítva ezzel a rangsorolásodon;
 • a közösségi média profilok optimalizálása: fontos a közösségi média optimalizálása;
 • helyi tartalom létrehozása: elengedhetetlen a minőségi tartalom készítése a helyi hírekről, eseményekről;
 • helyi vélemények és linkek beszerzése: segíthetnek jobb eredményeket elérni a keresési találatok között;
 • helyi keresőoptimalizálás a Google Cégemmel: mindenképp regisztrálnod kell a Google Cégem szolgáltatásra, mivel ez a helyi SEO alapja.

Ha többet szeretnél megtudni a Google Cégem profilról, itt elolvashatod az erről szóló cikkem: Mi a Google Cégem?

Több lépésben érheted el, hogy az elsők között legyen az oldalad, ehhez viszont elegendő időt kell ráfordítanod.

Semmi gond, ha neked erre épp nincs időd! Keress meg minket és mi optimalizáljuk a webhelyed, hogy te minőségi időt fordíthass az ügyfeleidre.

Kiknek szükséges a helyi SEO?

Elsősorban azon vállalkozók számára elengedhetetlen, akik fizikai bolttal vagy irodával rendelkeznek. Továbbá ajánlom helyi vállalkozóknak, akik a szolgáltatásaikat helyi szinten akarják értékesíteni. Például fodrászatok, pékségek, éttermek, szállodák, cukrászdák, ügyvédek, pszichológusok számára is nagyon hasznos lehet.

A helyi SEO megfelelő számodra akkor is, ha csak a virtuális térben mozogsz, illetve, ha a szolgáltatásod mobilis, például villanyszereléssel vagy árukiszállítással foglalkozol.

Összességében mindenkinek ajánlott, de különösen olyan személyeknek, akiknek az üzlete vagy szolgáltatásai helyszínhez kötött.

A helyi SEO választásával több bevételt szerezhetsz céged számára és ingyen jönnek új kliensek. Szerintem megéri kipróbálni, nincs veszíteni valód!

Ha szeretnéd, hogy a te vállalkozásod neve is a helyi csomagban szerepeljen, akkor ne habozz, keresőoptimalizáld a weboldalad vagy kérj meg egy szakembert és rövid időn belül az élre törsz.

Hasonló cikkek