Miért annyira fontos a honlap karbantartás?

honlap karbantartás

Szia!

Szeretnéd mindig biztonságban tudni a honlapod?

Akkor jó helyen jársz, mert most elmagyarázom a honlap karbantartás előnyeit és hátrányait. Egy weboldal, vagy rövidebben honlap, sajnos nem működik önmagától, nem elég az, hogy felépítetted és feltöltötted hasznos információkkal. Folyamatosan toppon kell legyen, illetve első osztályú élményt kell nyújtson a vásárlóidnak.

Mi a honlap karbantartás?

E művelet során ellenőrizni kell, hogy weboldalad jól teljesít-e és szintén a karbantartás részéhez tartozik az információk frissítése, az új tartalmak közzététele. Az adatoknak aktuálisnak, naprakésznek kell lenniük, ez nélkülözhetetlen az ügyfelek megszerzésében és megtartásában.

A webáruházakat is folyamatosan ellenőrizni kell a nagyobb forgalom érdekében, mivel kellemetlen lehet a vásárló számára, ha egy termék egyáltalán nincs már kínálatban vagy nincs raktáron. Ha új termékek feltöltése marad el, akkor a forgalom csökkeni fog, ami megint nem jó a cégednek.

Miért fontos a weboldal / honlap karbantartás?

Állandóan fenyegetik a honlapokat a különböző ártalmas kódok, hackerek, ezért fontos hogy a honlap védett legyen ellenük is. Tudni kell, hogy 100%-os védelem nem létezik, így előfordulhat, hogy weboldalad egy vírus áldozata lesz, de ha megfelelő a honlap karbantartásod, akkor ennek nagyon kicsi lesz az esélye.

Megéri időt vagy pénzt fordítani rá, mivel később egyszerűbb dolgod lesz. Ha egy WordPress weboldal tulajdonosa vagy, akkor kifejezetten fontos a honlap karbantartás, mert a régi WP verziók könnyen feltörhetők.

A legkiválóbb dolog a karbantartásban, hogy ha rendszeresen el van végezve, akkor az oldal vonzza az ügyfeleket, mivel gyorsan és átláthatóan tudnak keresgélni és nem szakítja félbe őket semmilyen kéretlen tartalom.

Valljuk be, ez azért mindannyiunk számára élménytelivé tenné a vásárlást vagy a böngészést. Ha pozitív a vásárlói élmény, akkor ajánlani fogják az ismerőseiknek az oldalad, és neked csak annyi a dolgod, hogy ápold az online irodád, semmi több.  

Még egy fantasztikus érv a weboldal karbantartás mellett, nem éri meg elhanyagolni!

A Google is sűrűbben fogja feltérképezni weboldalad, ha rendszeresen új tartalmakat jelenítesz meg és fenntartja a Google keresőben elért elhelyezésed. Már is mondom, hogy mire figyelj a karbantartás során!

A honlap karbantartás legfontosabb elemei

 • biztonsági mentések: a frissítések előtt érdemes az aktuális állapotot elmenteni – így ha valami rosszul sül el, vissza lehet állítani az utolsó működési verzióra;
 • rendszeres frissítés (motor, téma, bővítmények): a weboldal motorjának (pl. WordPress) és bővítményeinek aktuális frissítése, ezek nyomon követése, melyek elengedhetetlenek weboldalad hosszútávú, biztonságos, hibáktól mentes működéséhez;
 • biztonsági felügyelet és védelmi vonal: gyanús látogatók kiszűrése, IP cím blokkolás, riasztások, biztonsági vizsgálatok;
 • tartalomszerkesztés: új bejegyzések, adatok, árak és oldalak létrehozása, a meglévők optimalizálása, javítása;
 • vírusirtás: rendszeres vírusvizsgálat, hogy ne lapulhasson észrevétlen spam, vírus a weboldalon: se a forráskódban, se bizonyos fájlokban;
 • SSL tanúsítvány (titkosított csatorna a kliens és a szerver között): rangsorolási faktor a Google algoritmusában, valamint növeli a látogatóid bizalmát is.

Mindezek mellett a honlap karbantartás szerves része a folyamatos adatmentés. Megfelelő biztonsági mentéssel a honlap teljes tartalma visszaállítható lesz rövid időn belül egy támadás esetén.

Biztonsági mentések

Elérkeztünk egy igen kényes témához. Egyik legfontosabb része a folyamatos karbantartásnak, ha az adatokról több másolatunk is van, nem számít, ha az egyik elvész, a költség csak a visszaállítás folyamatánál jelentkezik.

Mikor kell biztonsági mentéseket végezni?

Ajánlott, hogy amilyen gyakorisággal töltünk fel új tartalmakat, olyan gyakran kell végezni a biztonsági mentéseket is. A legjobb szerintem az, ha minden fontos fájlról készítesz minimum egy másolatot, de jó, ha több is van.

Webshopnál ajánlott a napi biztonsági mentés.

Nem szabad sajnálni az időt a mentésektől, hiszen könnyen összedőlhet az évek során felépített várad.

A WordPress például folyamatosan azt mondja, csinálj mentést, mielőtt a frissítenél bármit is!

A frissítésnél könnyel elveszhetnek az adatok és ez még nem minden.

Egy weboldalnak rengeteg összetevője, bővítménye, sablonja, szoftvere, lehet. Ezek bármelyikén “elcsúszhat” a frissítés, és akár egy közülük is képes magával rántani a teljes honlapot, és így hosszabb-rövidebb időre teljesen elérhetetlenné is válhat.

Nemcsak a frissítések miatt fontos elvégezni a biztonsági mentést, hanem vírusok és természeti katasztrófák, valamint az emberek is tönkretehetik az adataid, vagy egy fájlt. Ellophatnak, feltörhetnek oldalakat, vagy egyszerűen csak egy figyelmetlenség miatt a törlés gombra kattintanak és elment a levesbe minden.

Ha van mentésed, akkor nincs világvége hangulatod!

Frissítések

Alapvetően te is elvégezheted a frissítést, de tudni kell, mikor, mit és hogyan lehet frissíteni.

A keretrendszer, sablon és modulok frissítése megfelelő szaktudást, utánajárást és naprakész ismereteket igényel.

Ha ezek közül valamelyik nem működik megfelelően, akár az egész weboldalra kiterjedő hiba történhet. Nem éri meg kockáztatni, nálunk nagyszerű karbantartási csomagok közül választhatsz. Garantált, hogy nem érnek meglepetések.

A nagy változtatások és frissítések az oldal rovására is mehetnek, ezért is fontos, hogy legyen biztonsági mentés, hogy az ezekből adódó problémát könnyen vissza lehessen állítani az utolsó működési verzióra.

Saját magam csináljam vagy szerződjem le?

Előnyök, ha magam csinálom:

 • A WordPress oldalak karbantartása egyszerű az egyszerű oldalak esetében, hiszen csak rá kell kattintani a lehetőséget felkínáló gombra és zajlik is a folyamat;
 • Nem fizetsz másnak.

Hátrányok, ha magam csinálom:

 • Sok olyan eset van, amikor szükség lehet némi szakértői beavatkozásra. A legtöbb esetet egy laikus webtulajdonos nem fogja tudni kezelni, illetve sokszor észre sem veszi, hogy gond van;
 • A WP karbantartása időigényes munka. A biztonsági ellenőrzések elemzésétől és a weboldal betöltési sebességének tesztelésétől az alapvető beépülő modulok frissítéséig mindenről magadnak kell gondoskodnod. Mikor fogsz az üzletre és ügyfelekre koncentrálni?
 • Összetett weboldalaknál problémák merülhetnek fel, ezért lehet jó döntés, ha egy szakember először megvizsgálja.

Előnyök, ha mással szerződőm le:

 • Nem kell órákat töltened, hogy kijavíts egy problémát, amihez lehet nem is értesz annyira.
 • Koncentrálhatsz a vállalkozásodra és az ügyfeleidre;
 • Nem kell aggódnod, hogy valami hiba becsúszik;
 •  Prémium bővítményeket kaphatsz. Például online áruházaknál, tagsági oldalaknál, nagyobb honlapoknál, szükséged lesz prémium bővítményekre a karbantartást illetően (mentések, biztonság, adatbázis optimalizálás, oldal gyorsaság, stb.), ezek a bővítmények pedig drágák. Ha leszerződsz nálunk egy karbantartási csomagra, ezeket a bővítményeket megkaphatod ingyen, mivel benne vannak a karbantartási csomag árában. Így is spórolhatsz egy nagy összeget.

Hátrányok, ha mással szerződöm le:

 • Havonta fizetsz a karbantartásért.

Ha mégis úgy döntesz, hogy magad akarsz figyelni mindenre, akkor itt van pár tipp, hogy mire vigyázz.

Mire kell vigyázni, ha saját magam csinálom?

Abban az esetben, ha saját magad végzed a honlap karbantartást fontos, hogy tisztában legyél az előnyökkel és a hátrányokkal is egyaránt.

Oldalsebesség és betöltési idő

Nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés, mert ennek hiányában csökkenhet az oldalad forgalma, illetve a weboldal sebessége fontos rangsorolási tényező is.

WordPress Bővítmények és témák frissítése

A weboldal lassú betöltését és sebességét okozhatják az elavult bővítmények, melyek veszélyeztethetik webhelyed biztonságát.

A webhelyed biztonsága

Rengeteg rosszindulatú program található az interneten, melyeket úgy kerülhetsz el, ha odafigyelsz a karbantartásra és egyből kijavítod a felmerülő akadályokat.

Biztonsági mentés

Ez az egyik legfontosabb feladat, mely lehetőséget ad arra, hogy ne vesszen el a munkád, ha webhelyed összeomlik vagy feltörik.

Ajánlott biztonsági mentési bővítmény: UpdraftPlus

Optimalizáld az adatbázisod

Az adatbázisban tárolod a webhelyed összes tartalmát. Ha a webhelyeddel együtt növekedik az adatbázis is, ami lelassítja az oldal sebességét, ezért szükséges az optimalizálás.

Tisztítsd meg a kukád és más média Junk fájlokat

A kuka és a médiafájlok a tárhely nagyrészét elfoglalják, ezzel csökkentve a webhely teljesítményét.

Keresd és javítsd az összes törött linket

A Google rossz szemmel nézi a hibás linkeket, mivel az rossz felhasználói élményhez vezet.

Bizonyára bárki eltudja végezni a karbantartást, de sajnos mindenki időhiányban szenved. Sok időt megspórolhatsz magadnak, hogyha leszerződsz egy cégnél. Nem ajánlatos a karbantartáson pénzt spórolni, inkább bízd a profikra az online irodád és kifogástalan állapotban lesz mindig.

Mire kell vigyázni, ha leszerződőm? Hogyan válasszak karbantartási csomagot?

 • Az egyik legfontosabb a biztonsági mentés, ezt fontos figyelembe tartani, amikor karbantartási csomagot választasz;
 • Hány biztonsági mentést tartalmaz a csomag és milyen gyakorisággal;
 • Weboldalnál: Amilyen gyakorisággal töltök fel tartalmat, olyan gyakorisággal kell biztonsági mentés;
 • Webshop: Hány rendelést engedhetsz meg magadnak, hogy elveszítsél? Ha neked nem okoz gondot az, hogy heti 1-2 rendelést elveszítesz, DE közben több mint 10 heti eladásod van, akkor nem elég a heti biztonsági mentés, kell a napi;
 • Mindkét fél által aláírt szerződés.

Ha nincs megfelelően karbantartva a honlapod, akkor sok pénzt költhetsz a megjavításokra.

Okosabb döntés, ha ezt az összeget nem egyszerre kell kifizetned, hanem havi szinten és védve van az oldalad. Így is – úgy is fizetned kell csak nem mindegy, hogy mennyit és milyen áron!

A honlap karbantartás egy hálás művelet, amire megéri időt és pénzt fordítani. Ha már van egy webshopod vagy egy weboldalad ne habozz ezt elvégezni vagy felkeresni egy szakembert!

Hasonló cikkek